Catering dla firm
Catering dla firm: współcześnie bardzo rzadko różnego rodzaju imprezy i okoliczności odbywają się w domach. Takie przedsięwzięcia, kiedyś bardzo popularne, pochłaniają dużo czasu i wysiłku, a tylko potencjalnie zaoszczędzić można przy tym pieniądze. O ile imprezę prywatną można zrobić w domu, tak firmową już niekoniecznie. Jeżeli ma być na niej dużo pracowników, nie wyobrażamy sobie szykowania dla nich jedzenia, czy mieszczenia wszystkich w niewielkim mieszkaniu. Mogłoby to być także niekomfortowe dla szefa, który jednak chce pozostać w stosunkach służbowych.
Jeżeli chcemy zorganizować imprezę dla pracowników, z pomocą przychodzi catering dla firm, ostatnimi czasy bardzo modny. Firm cateringowych na rynku przybywa i coraz częściej zajmują się one tylko przygotowywaniem i dowożeniem jedzenia lub aranżacją imprez. Rzadko kiedy usługi cateringowe oferują restauracje, chociażby ze względu na fakt, iż jest to fizycznie za dużo pracy. W związku z ilością firm cateringowych na rynku wybór najlepszej nie jest prosty.
Zarządzenie firma, która oferuje catering dla firm, to faktycznie nie lada wyzwanie. Chcąc wybrać jak najlepiej, warto przeczytać poniższe porady. Przede wszystkim szukając firmy cateringowej, warto przejrzeć ranking firm tego typu w danym mieście. Z pewnością będzie on dostępny w internecie. Kolejnym krokiem, jest przeczytanie opinii na temat danej firmy. Znajdziemy je na forach internetowych, stronach tematycznych, grupach na portalach społecznościowych, czy w serwisie google. Współcześnie ludzie bardzo chętnie dzielą się swoimi doświadczeniami i opiniami na dany temat, a jeżeli któraś z firm nie sprostała ich wymaganiom, z pewnością opinie na ich temat udzielą w internecie. Jest to bardzo pomocne, gdyż tak naprawdę już na wstępie poszukiwań, możemy wykluczyć firmy, które nie sprawdzają się w swojej pracy.
Oczywiście sprawdzi się też stara popularna metoda, czyli rozpytanie znajomych. Na pewno znajdzie się wśród nich ktoś, kto organizował komunię, wesele, imieniny, czy urodziny i korzystał z oferty cateringu. Kolejną kwestią, którą należy wziąć pod uwagę przy wyborze cateringu dla firm, jest ich menu. Gotując dla rodziny czy znajomych, mamy sytuację o wiele prostszą, gdyż znamy ich gust kulinarny, wiemy, czego należy unikać, lub na co są uczuleni. W przypadku pracowników nie posiadamy takiej wiedzy. Oczywiście w dobrym takcie będzie rozpytanie ich, czy nie są na cos uczuleni, czy nie mają nietolerancji (na przykład laktoza czy gluten), czy nie ma wśród nich cukrzyków, wegetarian, czy wegan.
Profesjonalnie podchodząca do tematu firma oferująca catering dla firm, będzie w stanie zaspokoić potrzeby wszystkich uczestników imprezy. W związku z tym powinniśmy zwrócić uwagę na to, czy w menu są zarówno dania klasyczne, jak i nowoczesne. Nie każdy lubi owoce morza i bardziej zadowoli się kotletem schabowym. Sytuacja działa tak samo w drugą stronę – znajdą się fani krewetek, którzy nigdy nie dotkną klusek śląskich. Dania powinny być także na tyle rozmaite, żeby były w nich zarówno potrawy lekkie, jak i ciężkie. Nikt nie lubi objeść się i nie móc wstać od stołu. Tak jak wspomniane zostało powyżej, warto jest jednak także spytać pracowników, o ich preferencje, żeby żadne jedzenie się nie zmarnowało, gdyż będzie to strata pieniędzy i niekomfortowa sytuacja przed pracownikiem, który na naszej imprezie, nie znalazł dania dla siebie. Wybierając catering dla firm, trzeba zwrócić uwagę na cenę, jaką oferują za swoją usługę.
Produkty, świeże, dobre jakościowo, smaczne są drogie i wie o tym każdy, kto choć raz chciał przygotować samodzielnie obiad. Na ceny firmy cateringowej nie składają się jednak same produkty, ale także opłata za czas i profesjonalizm kucharzy, pracowników, czy nawet opłata za prąd, wodę, gaz czy lokal. Zbyt niska cena od razu powinna wzbudzić nasze podejrzenia. Jeżeli dania będą zrobione z niskich jakościowo składników lub półproduktów, nie będziemy z nich zadowoleni. Jeżeli jednak nasz budżet jest mocno ograniczony, powinniśmy zmniejszyć liczbę posiłków lub dodatków do nich, a mimo wszystko wybrać ofertę ze średniej półki. Wybierając catering dla firm, warto zwrócić uwagę także na to, czy zajmują się oni aranżacją imprez. Dobra firma będzie w stanie przystroić salę, pięknie przybrać stroje, ozdobić kwiatami, balonami. Będą mieli w swojej ofercie odpowiednią liczbę pracowników, którzy obsłużą nawet największa liczbę gości. Wybór cateringu dla firm zależy także od liczby osób, która będzie się bawić na imprezie. Zupełnie inaczej przygotowane będzie przyjęcie na dwadzieścia osób, a zupełnie inaczej na dwieście. Profesjonalna firma cateringowa nie będzie miała jednak problemu, aby przyjąć dużą liczbę gości.
Reasumując, wybór cateringu dla firm nie należy do najprostszych. Warto jest jednak poświęcić trochę pracy i czasu, żeby znaleźć jak najlepsze rozwiązanie, z którego będziemy zadowoleni i chętnie skorzystamy w przyszłości. Wtedy będą zadowoleni nie tylko nasi pracownicy, ale i my. A dobre dania na długo zostaną w pamięci.